Μ. Κανακίδου στο Λατώ fm: Πέρα από τα μέτρα της Πολιτείας, πρέπει και ο καθένας να βάλει το ‘πετραδάκι’ του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (ηχητικό)

Για το Διεθνές Φθινοπωρινό Σχολείο (Autumn School) για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην διδασκαλία της Κλιματικής Αλλαγής που διοργανώνουν στον Άγιο Νικόλαο και στον Σταθμό Ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στα πλαίσια του Erasmus + project CLIMADEMY (Climate Change Teachers’ Academy), μίλησε το πρωί της Παρασκευής 1/11 στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και τον Νίκο Σγουρό στο Λατώ fm 103,3 η Μαρία Κανακίδου Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το σχολείο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει ομιλίες και βιωματικές δράσεις για εκπαιδευτικούς/ες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έτσι ώστε αυτοί/ες να εξοικειωθούν όχι μόνο με τις επιστημονικές έννοιες της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και με παιδαγωγικές πρακτικές που μπορούν να τους/τις βοηθήσουν να μεταφέρουν αυτές τις έννοιες στην σχολική τάξη.

Κατά την διάρκεια του σχολείου οι συμμετέχοντες/χουσες θα ενημερωθούν για το διδακτικό πλαίσιο του προγράμματος CLIMADEMY για την διδασκαλία της Κλιματικής Αλλαγής και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που παρουσιάζουν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου στην σχολική τάξη. Οι δραστηριότητες αυτές θα πραγματοποιηθούν στον Κόμβο Έρευνας και Καινοτομίας στο Νοφαλιά/Φινοκαλιά Λασιθίου. Επίσης οι συμμετέχοντες/χουσες θα επισκεφτούν τον περιβαλλοντικό σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά για να εξοικειωθούν με τις μετρήσεις και να γνωρίσουν τον ερευνητικό εξοπλισμό στον οποίο βασίζεται η μελέτη της Κλιματικής Αλλαγής.

Καθηγητές/τριες όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμια μέχρι τριτοβάθμια) και διαφορών ειδικοτήτων από 6 χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Φιλανδία και Ελλάδα) συμμετέχουν στο φθινοπωρινό σχολείο. Χάριν του διεθνούς χαρακτήρα του σχολείου εκπαιδευτικοί από όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με συναδέλφους/φισσες από άλλες χώρες και να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές για την διδασκαλία της Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως είπε η κ. Κανακίδου, “βλέπουμε καθημερινά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι. Και αυτός είναι ο σκοπός του θερινού σχολείου, ενημερώνοντας τους καθηγητές να εισάγουν μέσα στα σχολεία το θέμα αυτό. Το τι συμβαίνει στο περιβάλλον και στο κλίμα μας δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε εάν δεν γνωρίζουμε βασικές αρχές χημείας και φυσικής, υπάρχει αυτή η πληροφορία μέσα στην εκπαίδευση αλλά δεν είναι αρκετά οργανωμένη. 

Πρόσθεσε πως “στον Σταθμό του Φινοκαλιά κάνουμε μετρήσεις μακροχρόνιες που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε γιατί αυξάνεται τόσο πολύ η θερμοκρασία στην περιοχή και στον πλανήτη μας”. 

“Θα πρέπει να φύγουμε από τον άνθρακα σε θέματα ενέργειας” σημείωσε αναφερόμενη στο πώς πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές των κρατών “αλλά πρέπει και κάθε άνθρωπος να βάλει το ‘πετραδάκι’ του και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, εάν δεν το κάνουμε αυτό και χρειαζόμαστε πολλή ενέργεια, θα έχουμε υπερκατανάλωση. Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που να είναι και αυτές ‘καθαρές’ για το περιβάλλον. Στην Κρήτη είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε την ηλιακή ενέργεια”. 

Για την παρατεταμένη ανομβρία ανέφερε πως “η ποσότητα νερού που πέφτει είναι ίδια απλώς έρχεται απότομα. Έχουμε παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία και όταν αρχίσει το νερό να πέφτει απότομα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουν μειωθεί τα χιόνια μας επίσης, τα χιόνια στον Ψηλορείτη ήταν τεράστια αποθήκευση νερού, όσο έλιωναν περνούσαν μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα και μας τροφοδοτούσαν με νερό. Πρέπει και η Πολιτεία να αρχίσει να παίρνει μέτρα, τα αποχετευτικά μας μέτρα να είναι καλύτερα, να υπάρχει θωράκιση των ακτών”.


Το πρόγραμμα του Φθινοπωρινού Σχολείου

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Κυριακή 3.11.2024 το Climademy Café στο Peripou Coffeehouse στον Άγιο Νικόλαο με παρεμβάσεις και ανοιχτή συζήτηση για

“Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή: Θεωρία συνομωσίας ή πραγματικότητα;” από τον Διευθυντή Ερευνών Νικόλαο Μιχαλόπουλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  και

“Μπορούμε να διδάξουμε την Κλιματική Αλλαγή;” από την Καθηγήτρια Olivia Levrini του Πανεπιστημίου της Μπολόνια

Την δεύτερη και τρίτη μέρα (4-5.11.2024) οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα στο ειδικά εξοπλισμένο σχολείο στο Νοφαλιά με επιστημονικές παρουσιάσεις, πειράματα, βιωματικές δράσεις, εργαστήρια.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου:

https://climademy.eu/crete-school-2024/ 


Ακούστε αναλυτικά στο παρακάτω ηχητικό:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com